”Pas på dig selv”, er altid noget vi siger når, når vi siger farvel. I England siger de det hele tiden, ”Take Care”, lige meget hvornår det er, eller om de ses igen om et par timer.

Men hvad vil det egentlig sige, at passe på sig selv, og tager vi det egentlig særlig seriøst, når nogen siger, ”Pas på dig selv”?

Jeg er først for alvor nu begyndt, at tænke over det i en alder af 39 år, at jeg skal passe på mig selv. Det er først sevet ind sådan rigtigt nu, at jeg skal passe på mig selv, der er faktisk er noget alvor i det.

Når jeg tænker tilbage, så har jeg ikke været særlig god ved mig selv, jeg har levet et hårdt og vildt liv, det tror jeg på ingen måder min krop og mit hjerte har haft godt af.

Selvfølgelig har jeg tænkt over det før, men jeg har ikke taget det så seriøst, og hvad betyder det egentlig at passe på sig selv? Hvordan passer man på sig selv? Har jeg nogensinde lært at passe på mig selv? Er det egoistisk at passe på sig selv? Jeg tænker, at det er mere egoistisk at forvente, at andre passer på mig! Jeg tænker der er meget individuelt, hvordan vi passer på os selv.

Hvis jeg ikke passer på mig selv, hvem gør det så? Der er ingen andres job at passe på mig, det skal jeg selv. Det er jo en kæmpe byrde at lægge over på et andet menneske, at passe på mig, det må være tungt at bære rundt på. de skal jo også passe på dem selv, det kan være hårdt nok i forvejen.

Selvfølgelig og rent menneskeligt ”skal” og har vi øje for hinanden, og passer på hinanden. Vi har også brug for at føle os trygge og vide at andre passer på os, men det kommer aldrig nogensinde til, at være et andet menneskes fulde ansvar at passe på den anden. Det er ikke engang sikkert, de ved hvordan man gør, eller kan passe på sig selv, hvordan skal man så forvente at de passe på dig!? Selvfølgelig har vi da til opgave, at passe på vores børn og lære dem, at passe på sig selv. Nogle har da også et job, hvor de har til ansvar at passe på de gamle, eller andre der ikke er i stand til at passe på dem selv. Men, det er ikke dem jeg snakker om her, det er de voksne og velfungerende.

At passe på sig selv, er jo også at give sig selv omsorg og kærlighed, det kan være vejen ind til dit eget hjerte. At være opmærksom på sig selv og sine behov, og opfylde dem, er også en måde ”at komme til” at elske sig.

Måske skal vi ikke først elske os selv, før vi kan passe på os selv. Måske er det den anden vej rundt? Vi skal jo først lære, at elske os selv, og det kan vi måske lære ved, at lytte til vores eget behov og passe på os selv? Vil du passe på dig selv….?

Bare lige en tanke…….

Gør noget godt for dig selv, søg det smukke, gør dit liv smukt. Gør det, der gør dig glad inden i, hvad gør din krop og dit hjerte glad?

Pas på dig selv!